Alege imprimanta potrivita

Cum alegem imprimanta potrivita

Tehnologia pentru imprimare, copiere si scanare de documente este astazi la un nivel atat de bun incat nu exista cerinta din partea utilizatorului casnic sau comercial care sa nu poata fi regasita. Calitatea imprimarii si viteza sunt principalele atuuri ale noilor modele de imprimante sau multifunctionale, la care se adauga versatilitatea in legatura cu utilizarea de consumabile.

Tinand cont de aceste prime informatii te vom ajuta sa iei cea mai convenabila decizie in privinta achizitionarii unui model de imprimanta. O astfel de alegere trebuie sa fie bazata pe cateva criterii importante.

Pentru a-ti fi de ajutor, prezentam in continuare, in detaliu, fiecare dintre aceste criterii:

 • Regimul de utilizare
 • Imprimare monocrom sau color
 • Rezolutia de imprimare, copiere, scanare, fax
 • Tehnologie de imprimare inkjet sau laser
 • O sigura functie sau multifunctionala
 • Functii suplimentare

Regimul de utilizare in mod evident ne referim la folosirea imprimantei acasa, sau intr-un birou comercial. Diferenta se refera in pricipal la capacitatea rezervei de cerneala sau toner din cartuse, dar si la viteza de lucru.

 • Recomandare – Daca imprimanta va fi folosita in familie, chiar si de catre toti membrii acesteia, se presupune ca rulajul este cu mult sub ceea ce pretinde folosirea in regim de birou. Prin urmare ar fi nepotrivit sa alegeti o imprimanta dedicata uzului zilnic cu rulaje mari, atat pentru faptul ca va ocupa mult spatiu, dar si pentru costurile ulterioare ridicate.

Imprimare monocrom sau color este o conditie importanta pentru selectia modelului de imprimanta. In mod similar regimului de utilizare, decideti daca veti avea in proportie de cel putin 20% nevoie de imprimate color in decursul unei luni. Daca acest procent nu este atins, atunci selectia imprimantei trebuie facut dintre cele monocrom.

 • Recomandare – Retineti ca selectia pentru regimul de imprimare este valabila atat pentru imprimantele inkjet cat si pentru cele laser, dar si pentru aparatura multifunctionala.

Rezolutia de imprimare, copiere, scanare sau fax reprezinta chiar rezultatul pe care il vei primi pe fiecare coala de hartie procesata cu una dintre functiile de mai sus. Imprimantele sunt dotate cu un software care va permite alegerea rezolutiei. Cu cat valoarea selectata este mai mare, cu atat detaliile ce apar dupa procesare sunt mai clare, insa si consumul de cerneala ori toner vor fi pe masura.

 • Recomandare – Daca decideti ca aveti nevoie doar de imprimare monocrom, o rezolutie de 600×600 dpi este cel putin convenabila. Dincolo de aceasta valoare consumabilul utilizat ar putea fi nejustificat. In schimb, daca intentionati sa produceti documente color si chiar scanari color, atunci verificati daca imprimanta are disponibila o rezolutie de cel putin 2400×1200 dpi.

Tehnologie de imprimare inkjet sau laser va ajuta sa obtineti productivitatea dorita. In mod cert veti opta pentru tehnologie laser in cazul utilizarii imprimantei in cadrul unui birou. Cu toate acestea sunt situatii in care regimul casnic impune o anumita viteza de lucru si alegerea imprimantelor laser este potrivita, chiar daca traditional tehnologia inkjet este cea preferata pentru acasa.

 • Recomandare – Este de dorit sa aveti in vedere verificarea tipului de cartuse pe care imprimanta le foloseste. Chiar daca o imprimanta laser are viteza mare, daca este dotata cu un cartus de capacitate mica, productivitatea va fi intrerupta de nevoia inlocuirii frecvente a acestuia. In cazul imprimantelor inkjet verificati daca exista si cartuse de capacitate mare XL, si ce costuri au pentru o productivitate mai mare.

O sigura functie sau multifunctionala pare sa fie cea mai grea decizie pe care trebuie sa o luati. Motivul este ca nu veti sti niciodata cand ati putea avea nevoie sa realizati o copie a unui document aflat in format fizic, sau sa scanati pagini dintr-o carte. Pentru acest motiv doar in situatia in care detineti deja aparatura de copiere sau scanare individuala, puteti alege o imprimanta clasica. Altfel, optiunea pentru un sistem multifuntional este cel putin necesara, in special pentru activitatile de birou.

 • Recomandare – Viteza de procesare, rezolutia, functiile suplimentare, volumul rezervei de toner, capacitatea de incarcare cu hartie, sunt atribute esentiale pentru a selecta un multifunctional corespunzator cu nivelul activitatii. Lasati o rezerva in plus pentru toate acestea, insa nu exagerati. Un multifunctional mare ocupa mai mult spatiu, poate avea costuri mai mari de mentenanta si consumabile precum unitati de cilindrii, rezervor toner rezidual, unitate de fixare, etc. iar daca nu aveti nevoie de toate functiile ar putea sa nu justifice integral folosirea sa in regim rezidential.

Functii suplimentare sunt cautate in special atunci cand aparatura de imprimare / copiere / scanare / fax este folosita in regim intensiv. Fiecare dintre aceste functii aduc un plus de usurare a interactiunii cu sistemul de prelucarea a documentelor. Functia ADF (incarcare automata a colilor de hartie la copiere / scanare multipla / faxare, sau functia Duplex (imprimarea sau copiere pe ambele fete ale hartiei), sunt cele mai dorite pentru ambele variante de utilizare a multifunctionalelor. WI-FI permite imprimarea rapida a documentelor direct dupa dispozitivele mobile.

 • Recomandare – Studiati cu atentie regimul de lucru al acestor functii suplimentare. De la model la model aparatura multifunctionala ofera diferite capacitati de lucru cu aceste functii. Spre exemplu, este posbil sa fiti interesati in mod special de functia ADF si de numarul maxim de coli care se pot incarca in sertarul dedicat. Mai multe coli incarcate = mai multa viteza si productivitate.

Avand in vedere multitudinea de aspecte care concura la alegerea celei mai potrivite imprimante care sa se muleze cat mai bine pe interesele dumneavoastra, apreciem ca informatiile prezentate sunt bine-venite.

Daca totusi aveti nevoie de alte detalii ce nu au fost cuprinse in acest articol, sau de aprofundarea unora dintre ele ne puteti lasa un mesaj la acest articol, vom incera sa sa va raspundem in cel mai scurt timp. Pentru a verifica preturile pentru consumabile compatibile sau reincarcari cartuse puteti accesa Refill Market.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.